O nouă ediție de „joi seara, la trainingul pentru jurnaliști” a adunat zeci de reprezentanți ai breslei, dornici să se conecteze cu Tedy Necula, creative director&film producer la Necula Agency inspirational video content. Adică regizorul și producătorul de video cunoscut pentru campaniile sale video inspiraționale de mare impact datorită încărcăturii emoționale care a devenit brandul lui Tedy.
Multe dintre campaniile filmate au stat la baza discursurilor motivaționale care adună sute de persoane la conferințele TEDx, dar Tedy a recunoscut că nu avut niciodată un public atât de numeros de jurnaliști, nici măcar la conferințele de presă.
Unii participanți l-au recunoscut pe Tedy ca protagonist în filmul „Noro”, al lui Radu Gabrea, în 2002, alții ca regizor al filmului „Coborâm la prima”, care acum rulează și pe Netflix.
Talentatul regizor, producător de film, scenarist, editor, videomaker, speaker inspirațional international ne-a delectat timp de două ore cu câteva dintre campaniile sale video pe care le-a disecat la rece, dar cu umor, explicând regulile de creare a ceea ce numim video content inspirațional. Cei 15 ani de experiență și cele peste 40 de campanii inspiraționale și filme documentare care vizează proiecte comerciale sau sociale precum și cauze din întreaga Europă l-au învățat principiul de bază al storytellingului – prin emoție ajungi la inima oricui, de aceea e important să cauți în orice brand esența umană care inspiră publicul. Inclusiv brandingul personal pe care Tedy știe să îl ilustreze măiastru în portretele video pe care le face.
Pentru cei care nu știu, Tedy este singurul regizor de film cu dizabilități din România, ceea ce îi dă o sensibilitate aparte în înțelegerea naturii umane, a vulnerabilității bine ascunse în spatele titlurilor, funcțiilor pompoase sau pozițiilor sociale.
Ce face un video să fie inspirațional:
- Să conțină o poveste cu esență umană în care personajele își depășesc o vulnerabilitate importantă în care ne recunoaștem toți;
- Personajele să fie cât mai reale, mai credibile;
- Să fie cinematic – adică să arate și să sune ca un film;
- Să genereze emoție și „lecții de viață”.
Firul roșu al unui video storytelling:
- Antagonistul e invizibil, la fel și frica, prejudecățile și alienarea din noi;
- Conflictul este evident, deși e interior, și creează empatie și „cârlig” pentru spectator;
- Conține „changing moment” – apare un element care declanșează revelația;
- Elementul-surpriză – acel bine pe care îl dorim și pe care oxitocina ne face să vrem să îl dăm mai departe;
- Toate generează inspirație – cea care face un brand să devină memorabil.
Tips&trick pentru un video reușit care să inspire autenticitate:
- Să fie scurt – 1-2 min;
- Să conțină idei bine punctate;
- Să conțină propoziții scurte – cu punct, nu cu virgule multe;
- Gîsește tonul tău – nu țipa, nu convinge, fii tu însuți;
- Zâmbeșteeee!
- Repetă de câte ori simți nevoia, orice bucată, nu contează bâlbele. Nu da stop! De aceea avem editare și montaj 😊
Portretul video și video CV-ul
La final, Tedy ne-a povestit despre importanța portretului video, ca fiind o carte de vizită inedită care îl ajută pe orice aspirant la o nouă profesie, o avansare sau o prezentare în public. De aici și derivatele acestuia – video CV-ul și video letter – două moduri de a atrage atenția asupra ta într-un fel în care să devii memorabil – pentru potențialul angajator, pentru colaboratori sau publicul căruia i te adresezi.
Află mai multe despre toate acestea în înregistrarea video:
A consemnat Daniela Palade Teodorescu
Leave A Reply