Acest interviu online face parte din Campania lansată de Tudor Communication, #respectjurnalistii, și dezbate Starea Presei în România, cu jurnaliști consacrați.
Interlocutorul meu este jurnalistul de investigații Victor Ilie, de la Recorder, recent câștigător al Premiului Ion Raţiu pentru Jurnalism ediția 2021pentru investigaţie de impact. El continuă lista numelor de jurnaliști de investigație consacrați cărora li s-a decernat acest premiu considerat un reper pentru democrația românească – Paul Radu, Alex Nedea, Emilia Șercan, Diana Oncioiu, Ovidiu Vanghele, Cătălin Tolontan.
Victor Ilie a absolvit Facultatea de Jurnalism de la Iași, promoția 2012. A scris în publicația „Opinia Veche” – fosta „Opinia studențească” – considerate un punct de reper pentru profesionalismul în presă. A făcut parte din redacțiile „Jurnalul Național”, „Casa Jurnalistului”, „Rise Project” și „Inclusiv”. Din septembrie 2020, a intrat în echipa Recorder.
În luna iunie, a câştigat Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism în 2021pentru investigaţie de impact, cu ancheta intitulată Regele Pandemiei. Investigația îl vizează pe Adrian Ionel – cel care a condus compania Unifarm vreme de opt ani; acest personaj controversat a fost principalul responsabil cu achiziţia pentru stat şi cetăţeni a echipamentelor medicale vitale în pandemie.
Membrii juriului și-au explicat decizia prin faptul că investigația e „un exemplu de jurnalism de clasă, venit dinspre un proiect independent de presă, un material documentat într-o perioadă în care accesul jurnaliştilor la informaţii a fost adesea limitat”.
„Îl felicit pe Victor Ilie pentru ancheta sa impecabil documentată, prin care a descoperit un (nou) personaj corupt conectat la resursele publice, învestit cu puteri de decizie uriașe într-un moment critic pentru toată lumea și urmărit penal în prezent de procurorii anticorupţie pentru luare de mită și abuz în serviciu. Susținem jurnalismul de investigație în România și ne dă speranță faptul că citim o mulțime de anchete de calitate atunci când evaluăm propunerile de laureați, materiale lucrate atent și profesionist de jurnaliști integri și dedicați, de care societatea are mare nevoie, în special în momente de criză”, a declarat Nicolae Rațiu, Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu.
Urmare a acestui premiu, Victor Ilie va participa la ediţia 2021 a Reuters Journalist Fellowship Summer School, o şcoală de vară destinată jurnaliştilor din toată lumea. Distincția îi va fi înmânată în mod oficial în cadrul unei ceremonii care va avea loc în cadrul ediției 2021 a Dialogurilor Rațiu pentru Democrație, eveniment organizat de Rațiu Forum și LSE IDEAS între 13 și 14 septembrie, la Turda.
Această recunoaștere publică nu este singura din cariera lui Victor Ilie; el a fost marele câştigător la Premiile Superscrieri, în 2019, cu investigaţia sa „Institutul de Boli Inventate”. El semna materialul ca jurnalist Rise Project.
Vă recomand și interviul online cu Paul Radu fondatorul RISE Project https://www.facebook.com/104496676406158/videos/2917275088351214
„Vine o generație mișto de reporter – temeinici, buni scriitori și vorbitori”
Am vorbit cu Victor Ilie despre valorile de bază ale jurnalismului – adevăr, onestitate, transparență, capacitate de sinteză – de nelipsit mai ales în domeniul investigației. Despre felul în care tânărul jurnalist reușește să mențină echilibrul dintre obiectivitatea atât de necesară profesiei, dar și subiectivitatea inerentă omului care asistă la nedreptăți și se revoltă public împotriva lor. Îl intrigă „impostura, golăneala”, pe care încearcă să le documenteze în materialele sale. Consideră că munca de echipă este esențială în investigație și regretă că munca editorilor, a operatorilor rămâne de multe ori, pe nedrept, în anonimat. Crede că editorul are un rol esențial într-o redacție de investigație și că e un adevărat exemplu de ego strunit – muncește cel mai mult, deși nu semnează la niciodată la final.
Și-ar dori să își mai domolească un pic din exaltare și impetuozitate și să fie mai puțin repezit. Profesionistul cu experiență de acum i-ar spune (foarte) tânărului de la începuturile meseriei să-și mai potolească un pic din curiozitate și să-și ia mai mult timp liber. De altfel, pe Victor l-am prins greu pentru interviu, după niște săptămâni foarte aglomerate, într-o pauză de babysitting pentru bebelușul de câteva luni care ne-a lăsat să vorbim o oră și s-a trezit fix la finalul interviului, când ne luam rămas bun. Ceea ce puțini știu despre Victor e că e pasionat de gătit, de presa culinară. Nu face chestii abracadabrante, ci gătește mâncăruri basic, dar pentru care „se documentează foarte bine”.
Am abordat și subiectul educației media în școală, pe care Victor o consideră foarte necesară în formarea unui public care nu înghite orice fake news și nu se lasă ușor manipulat.
Merită să ascultați și episodul „aruncării de pe acoperiș” din experimentul de la Casa Jurnalistului și care e întrebarea care nu i-a fost adresată până acum și la care i-ar plăcea să răspundă. E încrezător în viitorul presei și pentru că vede în acțiune o generație mișto de reporteri – temeinici, buni scriitori și buni vorbitori.
Mai multe în interviul pe pe care l-am înregistrat pe zoom săptămâna trecută.
A consemnat Daniela Palade Teodorescu
Leave A Reply