Trupa rock Mustang din Oradea dedică o piesă jurnaliștilor, de Ziua Presei

Trupa rock Mustang din Oradea dedică o piesă jurnaliștilor, de Ziua Presei

Rockul rămâne un motor al mișcărilor sociale, indiferent de perioada istorică, iar trupa orădeană Mustang nu face excepție. Muzica lor se înscrie în activismul cultural și social specific muzicii rock, fenomen ce se păstrează viu încă din anii ’50 și care răspunde la multe din întrebările care sunt în topul preocupărilor oamenilor.  Membrii și impresarul trupei și-au dorit să se asocieze valorilor promovate de campania #respectjurnalistii și să dedice jurnaliștilor profesioniști piesa lor „Dreptul la viață”, cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei.

Povestea trupei Mustang începe la Oradea în toamna anului 2018, când trei dintre membrii trupei s-au cunoscut și au cântat împreună la un concert caritabil, perioadă în care viitorul lider al trupei, Ioan Florea, căuta un compozitor, din dorința de-a investi în piese proprii, visând să reclădească o trupă rock.

După o perioadă de căutări și întrebări, de încercări și așteptări, șansa i-a fost favorabilă când visul s-a transformat în realitatea MUSTANG.

Numele este inspirat din trasăturile cailor mustang, greu de îmblânzit, care rămân dresaţi doar dacă simt că om şi animal devin o singură fiinţă. Cred în ceea ce transmit împreună, de aceea în scurt timp, ca un răspuns, ideea a prins rădăcină, iar trupa contur și formă, la finalul anului 2018. Cei care o compun sunt Ioan Floreasolist vocal, Adrian Ioanclaviaturi, Tomi Paskuychitară, Mark Mihelebass și Miki Cservaktobe¸ Gabi Jonucz – inginer de sunet.

Sunt toți muzicieni autodidacți, iubesc rockul și, din pasiune pentru acesta, au ales să cânte valorificând suma experienţelor individuale a zecilor de ani de carieră muzicală. De la primele repetiții începute în ianuarie 2019, viziunea celor cinci Mustangi a devenit credința lor de-a spune: Îndrăznește să crezi, chiar dacă doar într-un colț de gând. Misiunea lor e să transmită și să promoveze povestea muzicii rock ca pe un fenomen cultural ce transpune cuvintele puternice în sunet. Povestea lor se trăiește sub cupola mesajului: „Trăim și manifestăm liber prin muzică”.

De unde a venit ideea acestei melodii?

Ideea a venit în data de 21/22 aprilie 2020, în perioada de izolare, după o discuție în familie între Daniela Florea-Drăgan, managerul și textierul trupei Mustang, și soțul ei, Ioan Florea, solistul formației. Era în contextul unei emisiuni TV despre neputința noastră în fața unui dușman invizibil. Moment în care concluzia celor doi artiști a fost că „oricum nu contăm și că suntem un praf în fața uraganului”. Astfel s-a așternut pe hârtie primul vers urmat de un dialog pesimist:

– Te rog dă-mi rimă la Uraganului, a zis Daniela.

– Nimănui – i-a răspuns Ioan.

În seara aceea s-a născut textul piesei Dreptul la viață, ce avea să devină în curând un proiect internațional care a depășit granițele. Un text pornit din revoltă împotriva sistemului și pentru faptul că nu știam nimic… ca de obicei. Piesa a fost compusă într-un context de confuzie și neputință, ca o primă reacție de indignare la bombardamentul de  informații primite pe toate canalele media la începutul epidemiei, infodemie care se menține și acum la cote înalte, din păcate.

Cum comentați această infodemie și care e rolul presei în perioada pandemiei?

La fel ca multe alte domenii din România, Mass-media este în mare parte o piață de consum comercial și nu tocmai de cea mai bună calitate.

Pentru populația fără gândire critică, fără discernământ, cu puține alte opțiuni decât statul în fața televizorului sau al telefonului, avalanșa de știri negative, continue bilanțuri tragice, păreri contradictorii cu privire la simptomele și tratamentele bolii nu pot decât să sporească starea de neliniște, angoasa și depresia. E trist! Sperăm să trăim ziua în care să vedem că toate acestea își vor găsi rezolvarea și toate vor fi amintire. Din păcate, a vota „cel mai mic rău” din 4 în 4/5 ani nu e o soluție.

Credem că răspândacii sunt foarte bine tratați și plătiți în detrimentul jurnaliștilor care își respectă meseria și fac presă bazată pe reguli și principii, dar, repet, la fel se întâmplă în multe domenii, din păcate, tot pe bani publici… Și toate în detrimentul educației prin cultură și artă. Lipsa de valoare în mass-media vine și din bugete alocate acelora care își oferă serviciile pentru a manipula publicul.

Care este mesajul melodiei și în câte limbi este transmis?

Când Dumnezeu a făcut Lumea nu au existat nici granițe, nici limbi, iar ,,La început a fost CUVÂNTUL”…oare în ce limbă?!

Mesajul melodiei reprezintă exact sentimentele noastre la momentul respectiv și anume faptul că dreptul la viață îl primim de la divinitate și nu de la cei care ne conduc.

Între noi avem curajul de a spune adevărul. În public suntem cenzurați tocmai pentru a nu promova anumite idei așa zis „nedemocratice”. Melodia a devenit populară în Anglia, Turcia, Italia. Dacă aveam puterea și banii necesari, o realizam în toate limbile lumii pentru că noi iubim oamenii și adevărul.

Ce mesaj transmiteți presei românești de Ziua Internațională a Libertății Presei?

Transmitem o deosebită considerație acelor membri dedicați ai presei care aspiră la cele mai înalte standarde ale profesiei lor, indiferent de presiunea la care au fost supuși, amenințați, intimidați sau uciși. Pentru toți cei care și-au făcut datoria în cele mai grele condiții. De aceea le transmitem simplu: libertatea cuvântului este libertatea din mesajul piesei Dreptul la Viață. Dreptul la libera exprimare și Dreptul la viață sunt fețele aceleiași monede pe care sperăm ca împreună să nu o devalorizăm, ci să o facem mai puternică.

Doar o presă responsabilă și echilibrată, formată din jurnaliști cu predispoziție și educație pentru informarea corectă a publicului, prin corelarea și verificarea surselor, își poate îndeplini cu adevărat menirea. Libertatea de exprimare nu înseamnă manipularea opiniei publice, prin impunerea propriilor criterii sau servirea unor interese terțe. Libertatea de exprimare nu înseamnă nici incitarea la acte de violență sau coborârea în vulgaritate. Libertarea de exprimare înseamnă dreptul de a accede la subiectele fierbinți ale societății și de a oferi informații corecte cetățenilor.

Măștile din videoclip fac parcă trimitere la afișul filmului Colectiv – este vreo legătură?

Măștile din producția video a piesei reflectă multitudinea măștilor purtate în ziua de azi, iar noi am folosit-o ca idee, ca un simbol al celor de la putere care ne îngrădesc libertatea de exprimare și manifestare.

Ele reflectă ipocrizia celor care ne conduc și a celor care răspândesc informațiie lor și felul în care acestea ajung să ne ,,sufoce”.

Imaginea copilului subliniază contrastul dintre libertatea și inocența din fiecare din noi și îngrădirea acestora prin ceea ce ni se oferă ca informație. Realizatoarea montajului vizual, Olivia Roșca, explică: „Tabla de șah este un simbol al lumii în care trăim… în Marele Joc suntem pioni scufuntați în apele tulburi ale societății în care suntem constrânși să existăm. 

Simbolul repetitiv al măștii, în toate ipostazele ei, reflectă multitudinea măștilor pe care le purtăm voit sau impus. Copilul este inocența noastră, lupta pe care o ducem și dorința de eliberare din constrângeri.

Trupa Mustang a realizat un album discografic – Generații – și alte proiecte muzicale ce însumează un total de douăzeci de piese proprii pop-rock și o participare la peste patruzeci de evenimente, concerte și festivaluri. Din cauza pandemiei a ratat lansarea albumului la București, dar a putut face o prelansare în 11 septembrie 2020, în cadrul concertului Rock100%Românesc, unde a susținut un recital alături de recunoscutele trupe Phoenix și Trooper. Tot în 2020 Mustangii lansează melodiile Călătorului și Dreptul la viață, piesa care a depășit faza de simplu proiect în urma colaborării cu artiști interpreți din Italia, Turcia, Anglia și alte țări. A trecut granițe, unind iubitorii de muzică și artă vizuală prin mesajul lor simplu de iubire pentru viață și libertate și foarte mediatizat de presa italiană.

Printre obiectivele trupei se numără realizarea producției video pentru 10 piese, sprijinirea adaptării demersurilor artistice la platforme diverse de prezentare și difuzare, inclusiv în mediul digital, susținerea soluțiilor inovatoare pentru revenirea publicului în spațiile de spectacol, promovarea artei spectacolului în spații alternative, cu scopul de a ajunge la un public cât mai numeros și divers.

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *