Social Media pentru jurnaliști cu Cristian China Birta

Social Media pentru jurnaliști cu Cristian China Birta

30 de jurnaliști din toate mediile de presă au participat la trainingul „Jurnalismul în era social media – cum modifică social media felul în care facem jurnalism”. Trainingul a fost susinut de Cristian China Birta (Chinezu), care ne-a delectat cu umorul lui obișnuit și dezinvoltura cu care vorbește despre un domeniu pe care îl păstorește de 15 ani. Am discutat relaxat despre un job cât se poate de serios, demontând mitul conform căruia social media e ceva facil, superficial, la îndemâna oricui are un cont în social media și ceva abilități de comunicare.

Oricine poate posta orice în Social Media. Sau cum spunea Umberto Eco „social media a dat glas legiunilor de idioți”. De aceea, e bine ca atunci când intri în această agora, să îți pui armura de rigoare, adică să te setezi pe o stare de spirit potrivită acestei provocări și să te aștepți la orice.

E axioma de la la care Cristian China Birta a pornit să ne explice ce e cu social media și la ce folosește acest instrument de promovare.

Ce au aflat participanții la training:

  • Care e puterea Social Media și cum o poți folosi jurnaliștii în favoarea lor;
  • Cum pot comunica jurnaliștii în noile medii existente;
  • Cum să comunice specific pe canale diferite de Social Media – Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok – chiar dacă la prima vedere cred că nu li se potrivesc;
  • Cum să creeze conținut pentru Social Media.

 Mituri, adevăruri, reguli în Social Media:

Social Media presupune 90% tehnică și doar 10% creativitate.

E esențial să nu o iei personal – dar și foarte dificil

Definește foarte clar publicului tău țintă și adresează-te doar acestuia

Promovarea în social media se face cu bani și sau „cu milogeală”

Răspunsurile la comentarii punctuale se fac având în minte „silent majority” – răspunde în funcție de așteptările lor.

Ce fac românii pe Internet într-o săptămână (conform reveal Marketing Research):

  • 83% accesează social media;
  • 55% citesc publicații de știri;
  • 73% fac schimb de e-mailuri;
  • 43% fac cumpărături online.

În România există:

  • 12 milioane conturi de facebook;
  • Peste 4,5 milioane conturi de Instagram;
  • Cca 3 milioane conturi de LinkedIn;
  • Peste 870.000 conturo de YouTube, 12 milioane de români care urmăresc lunar Youtube;
  • 000 conturi de Twitter;
  • Cca 5.000.000 utilizatori activi de TikTok.

 

Concluzie

Pentru un jurnalist, este esențial să aibă un site, blog, un newsletter. Pe viitor, Social Media se va diviza în bule, grupuri închise cu reguli clare, exclusiviste care să protejeze de agresivitatea crescândă din acest mediu.

Află mai multe din înregistrarea acestui training:

https://www.youtube.com/watch?v=yOBdYEVEA-o&list=PLFeO8-bhRCzTPVlOx0M6XlYDfY08TWNVL&index=15&ab_channel=TuValueReporters

https://www.youtube.com/watch?v=bYEDIKCAFsc&list=PLFeO8-bhRCzTPVlOx0M6XlYDfY08TWNVL&index=14&ab_channel=TuValueReporters

Cristian China Birta (Chinezu) este antreprenor, consultant, blogger, asociat în Agenția de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Oferă cursuri, consultanță Social Media și coaching, servicii de promovare prin Google Ads și Facebook Ads, administrarea de pagini de Facebook sau Linkedin și de conturi pe alte rețele sociale, campanii cu influenceri.

Echipa TUDOR Communication a lansat la finalul anului 2019 campania de responsabilitate socială #respectjurnaliștii. Credem în jurnaliști integri, onești, valoroși și puternici, credem în solidaritatea de breaslă și vrem să o dezvoltăm în jurul ideii de respect pentru profesia de jurnalism și cei care o practică.

 De aceea am pus bazele Academiei Jurnaliștilor, care crește de la lună la lună și agregă o comunitate e profesioniști cărora le pasă de calitatea presei din România. Împreună ne propunem să reinstaurăm valorile de bază ale jurnalismului etic, profesionist fiindcă o lume normală nu poate exista fără o presă de calitate și independentă.

 Aproape 300 de jurnaliști din toate colțurile țării care au participat la 17 traininguri susținute de traineri profesioniști și jurnaliști consacrați, pe teme de vânzări, coaching și dezvoltare personală, leadership, social media, marketing online, SEO, vânzări, creative writing, public speaking și expresivitatea vorbirii, video-jurnalism, tehnici de persuasiune în interviu, jurnalism de investigații, economic, fake news, dezinformare și manipulare. Ei îi ghidează pe jurnaliști să descopere noi valențe ale profesiei de jurnalist, în continuă schimbare.

Campania de responsabilitate socială #respectjurnalistii a câștigat aurul la PR Romanian Awards 2019 pentru „Cea mai bună comunicare în sectorul public”.

 A consemnat Daniela Palade Teodorescu

 

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *