Public speaking pentru jurnaliști

Primul training de public speaking pentru jurnaliștii români

Pornim de la premiza că „everyday you are a public speaker”. Suntem speakeri acasă, când vorbim cu copiii, suntem speakeri când ne întâlnim cu prietenii, suntem speakeri la birou, când vorbim într-o ședință sau într-un call și căutăm cele mai bune argumente ca să ne convingem echipa sau șeful.

Din păcate, mulți oameni asociază vorbitul în public cu cea mai recentă ieșire oficială sau când au de susținut un discurs în fața unei audiențe numeroase. De aici și multele temeri legate de această experiență.

Cum te poți antrena să fii o portavoce pentru comunitatea căreia îi aparții și pe care vrei să o reprezinți? Mai ales atunci când ești jurnalist care educă, inspiră, conectează oamenii și poți fi catalizatorul schimbării.

Cum îți poate schimba perspectiva un antrenament de public speaking? Află de la Andrei Dunuță, fondator Speakings, la trainingul destinat jurnaliștilor din comunitatea 2valuereporters, într-un demers de responsabilitate socială susținut de TUDOR Communication.

????Care e structura unui discurs?
????Cum internalizezi un discurs?
????Cum pregătești un elevator pitch?
????Greșeli și bune practici în deschiderea prezentării
????Greșeli și bune practici în finalul prezentării

Acestea sunt doar câteva dintre temele de discuție abordate la trainingul gratuit pentru jurnaliști „Public speaking în jurnalism”, din data de 6 august.

Andrei este fondator Speakings, TEDx keynote speaker, un lider al vorbitului în public, inițiatorul Primului Campionat Național de discursuri online din România. Andrei este trainerul antreprenorilor și managerilor în conceperea unui discurs memorabil care să dezvăluie sufletul afacerii lor.

Andrei Dunuță a pornit de la ideea de a lucra cu profesioniști din corporații și antreprenori astfel încât să antreneze oamenii să își vândă mai bine ideile, să facă față contextelor de digitalizare, de automatizare și să poată susțină discursuri care să trezească emoție. Ulterior, misiunea „Speakings” a mai adăugat o componentă – cea de a ajuta România să descopere noi lideri, noi talente. Andrei a răspuns imediat „prezent!” la invitația TUDOR Communication de a susține pro-bono primul training de public speaking pentru jurnaliștii români.

Un jurnalist bun cunoaște conținutul

Un jurnalist excelent cunoaște publicul

Cum te poți antrena să fii o portavoce pentru comunitatea căreia îi aparții și pe care vrei să o reprezinți? Mai ales atunci când ești jurnalist care educă, inspiră, conectează oamenii și poți fi catalizatorul schimbării.

Cum îți poate schimba perspectiva un antrenament de public speaking? Află de la Andrei Dunuță, fondator Speakings, la trainingul destinat jurnaliștilor din comunitatea 2valuereporters, într-un demers de responsabilitate socială susținut de TUDOR Communication.

Andrei a răspuns imediat „prezent!” la invitația TUDOR Communication de a susține pro-bono primul training de public speaking pentru jurnaliștii români.

Aproape 30 de jurnaliști din diverse colțuri ale țării – Iași, Timișoara, Brașov, Cluj, București – au participat la primul training de public speaking din calendarul „Academiei jurnaliștilor”, un proiect de responsabilitate socială inițiat de TUDOR Communication în Campania #respectjurnalistii.

După ani întregi de experiență în antrenamentul de public speaking, Andrei crede că e mai corect să spunem „prezentare în public”, mai bine decât „vorbit în public”, o sintagmă care dă o notă de superficialitate acestui proces atât de complex, de fapt.

Care e primul cuvânt care vă vine în minte când vorbim despre public speaking?

Oamenii iau decizii emotional și se justifică rațional.

Trucuri TED

Cea mai mare greseala de PS –

 E important ce spui si cum spui –

Ce faci in primul minut de gandit un discurs

1. MESAJ CHEIE DE MAXIM 10 CUVINTE

2. 3 idei cheie care sa sustina mesajul

Când ai un discurs solid?

  • ai fixat începutul;
  • ai găsit motivația – DE CE? ;
  • ai construit argumentația – PENTRU CĂ;
  • ai un final fulminant.

 Urmează să îl susții cu aplomb, lucru care cere iarăși exercițiu. Intens. Cu stăpânirea perfectă a limbajului corpului care poate spune infinit mai mult decât cuvintele tale.

prima regula –

cei 5S – structură, strategie, substanță, storytelling, sare și piper (inedită)

Un avocat bun cunoaște legea.

Un avocat exclent cunoaște judecătorul. 

Un jurnalist bun cunoaște conținutul

Un jurnalist excelent cunoaște publicul

„Mai mereu vorbim în public, nu doar în context oficial”

frica de a vorbi în public este asociată cu frica de eșec sau de a ne face de râs. Și toate se raportează la EGO, la modul în care acesta te domină și îți comandă reacțiile. Andrei le vorbește „discipolilor” săi despre toate aceste resorturi emoționale ale vorbirii în public și demontează pas cu pas acele „mingi pe care le ascundem sub apă” încă din copilărie – teama de a fi judecat, criticat, de „a nu-i face de râs pe părinți”, de a nu râde colegii/prietenii/partenerii de tine și câte și mai câte. Toate acestea ies brusc la iveală în momentul în care ești nevoit să vorbești în public.

CUM ÎNCEPI UN DISCURS?

E nevoie ca de la început să înveți cele mai bune practici și obiceiuri, să te antrenezi constant pentru a face rapid performanță. Iar în timp, cel mai greu a fost să ne dezvățăm ca să învățăm. De aici și importanța începutului.

– Adu-ți publicul în poveste, invitându-l să își imagineze contextul despre care vorbești. IMAGINEAZĂ-ȚI – cel mai angajant verb în public speaking;

– Începe cu POVESTEA PERSONALA – „2 ianuarie 2020…, eu făceam….cutare lucru. Contextualizează – CINE, CE, UNDE, CÂND;

– Apelează la cifre, statistici, fapte traduse pentru public – acestea dau credibilitate si memorabilitate;

– Creează „Poveste în poveste”;

– Creează un dialog – „stăteam de vorbă cu X și cum vorbeam noi despre…”;

– Formulează o întrebare/întrebare retorică;

– Apelează la spontaneitate – cea mai grea tehnică, cere atentie la ceea ce se întâmplă în jurul tău înaintea discursului.

PRACTICE MAKES PERFECT

Abia când știi care sunt regulile jocului, înțelegi că, de fapt, Perfect Practice makes Perfect, explică Andrei, pasionat jucător de șah, de la ale cărui reguli a dezvoltat webinarul „De la pion la campion”.

Vorbitul în public nu este un pașaport către succes, nu e o calitate înnăscută, ci se cultivă, se antrenează, se practică la fel ca un sport.

„Nu te prezenta pe tine, cu CV-ul tău, ci factual, cu povestea ta.

„Cum să plictisești publicul? Vorbește despre tine și compania ta.

Testul sprâncenelor – in deschidere – ai o deshidere bună

De ce să nu deschizi cu o glumă? S-ar putea să nu ai umor, poți să rănești pe cineva din public, gluma e fumată deja

La fiecare luna 10 jurnalisti părăesc domeniul…. cine mai rămâne, cine mai știe

La fiecare 5 secunde, un copil intră la grădiniță

 Învățăm discursul pe de rost sau îl „internalizăm”?

Ce înseamnă „internalizarea discursului”? În primul rând ceea ce spui să vină din tine, cu trăire și simțire, nu un text memorat și reprodus pe de rost, fără rost, ca la școală. Asta te scutește de teama de „a uita textul” pentru că mesajul e în sufletul tău, apoi în mintea ta. Când spui ce simți nu ai cum să dai greș fiindcă ești autentic. Internalizarea discursului presupune ca acesta să aibă o motivație clară și o argumentație pe măsură, care să o susțină.

GRESELI IN INCHIDERE

FINALUL LIPSĂ – „cam asta am avut să vă zic…” iti vinzi ieftin finalul, moartea pasiunii

FINALUL MULTIPLU – „ce voiam să vă zic, voiam să vă adaug faptul că.”., ca la Dacia 1300, cand nu merge la schimbat viteze

CE SĂ SPUI LA FINAL

FĂ UN REZUMAT

CALL TO ACTION – „vă invit să…”

PREZINTĂ BENEFICII – „o să ne recâștigăm puterea…”

PREGATIREA MENTALĂ PENTRU UN DISCURS

„Vorbitul în public este un exercițiu de contribuție, un act de contribuție, un dar oferit celor care te ascultă”

IA FOCUSUL DE PE TINE ȘI PUNE-L PE MESAJ, PE CEILALȚI, PE PUBLIC

NU SCRIE DISCURSUL CA SĂ ÎL INVETI PE DE ROST

IN PUBLIC SPEAKING AI MEREU FLUTURI IN STOMAC – IMPORTANT E SA II FACI SA ZBOARE IN ACEEASI DIRECTIE

CREEAZĂ ANCORE EMOTIONALE – DE EXEMPLU, PUNE MUZICA PENTRU A TE CONECTEA CU SPEECHUL

ANTRENEAZA DISCURSUL PE BUCĂTI

INCEPUTUL SI FINALUL TREBUIE SA FIE IN OGLINDĂ CALL BACK INCHIDERE IN CERC

PUNE TIMP DE EXECUTIE PE FIECARE CAPITOL

FA O HARTĂ A DISCURSULUI

SPEAKERII AMATORI ÎȘI SCRIU DISCURSUL ȘI ÎL INVAȚĂ

SPEAKERII PROFESIONISTI ÎȘI SCRIU DISCURSUL LA FINAL

Cât de lung ar trebui să fie un discurs?

Dimensiunea ideală trebuie să fie precum fusta unei doamne – „suficient de scurtă cât să fie atrăgătoare și să nu plictisească,  dar suficient de lungă cât să acopere esențialul”.

Cel mai greu lucru de antrenat în public speaking este mintea umană, nu altceva. Tehnicile le înveți în cinci minute. Marii speakeri rezistă în timp nu datorită talentului și carismei, ci datorită mindsetului de campion, care vrea să se pună în slujba celorlalți. Asta te face cel mai bun, nu tehnica. Tehnica e doar o consecință.

 

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *