Paul Radu, RISE Project: „În investigație, e important să vezi dincolo de slogan”

Paul Radu este deținătorul Premiului Rațiu pentru Jurnalism

La începuturile perioadei de criză, l-am avut ca interlocutor, într-un interviu online, în sistem net-event, pe jurnalistul de investigație Paul Radu, fondatorul RISE Project, una dintre cele mai cunoscute și complexe platforme de investigație din România, co-fondatorul organizațiilor Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), primul român care câștigă Premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social.

Pentru că sunt multe lucruri care rămân valabile și acum, am făcut o selecție a celor mai interesante fragmente, care se referă la riscurile și oportunitățile jurnalismului de investigație, cum să ne pregătim pentru acţiunile post-coronavirus care vor invita la fapte de corupţie și cum se transformă jurnaliștii în vremuri perturbatoare ca acestea prin care trecem.

Le puteți citi mai jos, cu invitația de a urmări întregul interviu video.

Crizele sunt momente propice pentru înflorirea criminalității organizate – să se dezvolte, să își sporească infrastructura. Sunt bani pe care abia așteaptă să îi injecteze în economie, să îi spele. Trebuie să ne organizăm pentru perioada post-COVID-19, trebuie să refacem anumite sisteme, sectoare. Ca jurnaliști și activiști, trebuie să urmărim unde se duc banii din bugetul pe care îl alimentăm cu toții.  Asta trebuie urmărit în fiecae țară. Trebuie să ne concentrăm pe tehnologie, să punem la punct sisteme automate care să urmărească aceste date și să detecteze anomaliile. Și vrem să îi învățăm și pe alții să facă asta, în interesul sistemului public.

În investigație, e important să vezi dincolo de slogan. Să nu spui „Guvernul e corupt”, ci exact cine anume din Guvern e corupt, și de ce, cu date exacte. Să nu cădem în generalități. Nu toată România – SRI, SIE, partide – sunt corupte, fiindcă sunt mecanisme foarte complexe – cine își face treaba, cine nu e lăsat să își facă treaba, faci diferența între lucruri și le înțelegi mai bine. Când pui focusul pe focarele de corupție, atunci încerci să le elimini, și se poate vorbi despre o Românie mai justă, mai onestă.

Valoarea e publicul. Noi facem munca asta în interesul publicului. Și uneori deranjăm pentru că unor oameni nu le place să le îngropi idolii. Pentru noi e important să ne facem munca cinstit. Să ne recunoaștem limitele, să cerem ajutorul când e nevoie. Valoarea se află în felul în care devenim serviciu pentru public și să îl ajutăm să se implice. Acolo este cheia în jurnalismul de investigații.

Jurnalistul e un fel de conector între lumi. Expertul e expert. El ne oferă informația de bază pe care jurnalistul o pune într-un text, într-un video consumat de către public. Jurnalistul e un facilitator și mai mult decât atât, e cel care dă context și care pune într-o formă digerabilă pentru public.

Noi în ultimii ani am făcut și la Rise și la OCCRP o seamă de ateliere unde am invitat oameni din diverse domenii – finanțe, bănci, DNA, DIICOT – să vedem cum se pot face investigațiile, cum se pot folosi uneltele open source, cum se pot accesa informații din toată lumea. La RISE suntem o mână de oameni, bombardați de informații, nu le putem investiga pe toate. Ce nu se știe e că noi lucrăm mult la fact checking – e un proces foarte laborios, fiecare informație trebuie demonstrată. O dată pentru a oferi informație corectă, de calitate, apoi pentru a avea acoperire în justiție, dacă suntem acționați în judecată.

Munca de jurnalist nu e o slujbă obișnuită, de la 8 la 16. Ca jurnalist, funcționezi non-stop. Nu dormi noaptea uneori, te gândești dacă ai procedat corect, ai mereu un challenge. Se adaugă presiuni externec- din partea celor despre care scrii, din partea publicului. Trebuie să îți formezi un sistem de sprijin între colegi. Noi, la RISE, suntem prieteni și asta ne ajută foarte mult.  Lucrul acesta e foarte greu de obținut într-o redacție – în România sau în altă parte.

Care e diferența dintre un jurnalist de succes și unul de valoare? Credința mea e aceea că munca grea e munca aceea care rămâne în timp. Succesul e temporar. La fel și premiile, da, sunt bune pentru ego, dar durează puțin. Munca grea e aceea care rămâne.

În cele din urmă, o rețea de jurnaliști care investighează crima organizată are nevoie de o rețea globală. Aceasta nu funcționează fără ca centrele locale să își facă bine treaba. Când unești lumile astea, ai o imagine completă asupra unui caz. O investigație e cu atât mai bună cu cât oferă mai mult context. Banii primiți îi vom folosi pentru a exploata tipare de date obținute din alte părți ale lumii. De exemplu, când investighezi o companie prezentă în zeci de părți ale lumii, poți vedea dacă aplică același tipar de corupție – mită, de exemplu. Având aceste tipare, nu mai depindem atât de mult de sursă. Apoi le putem oferi și altora în investigații, cum am făcut-o și pentru bănci, în detectarea spălării de bani.

Paul Radu este jurnalist de investigație, fondator RISE project,una dintre cele mai cunoscute și complexe platforme de investigație din România, co-fondator și Director Executiv al Organized Crime and Corruption Reporting (OCCRP), o rețea globală de jurnalişti de investigaţie, cu peste 50 de membri din întreaga lume (majoritatea instituţii media mici şi nonprofit).

Paul Radu a câștigat un premiu valoros pentru jurnalismul românesc, la propriu și la figurat, constând într-o finanțare de 1,5 milioane de dolari, pentru dezvoltare organizațională în următorii trei ani,  OCCRP devenind astfel prima organizație media premiată în istoria de 21 de ani a Premiului Skoll. 

Titlul este acordat un grup de antreprenori sociali ale căror inovații au avut un impact semnificativ și dovedit asupra unora dintre cele mai presante probleme ale lumii. Așadar, Paul Radu devine primul român care câștigă Premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social. 

De asemenea, este laureatal Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism, decernat de Rațiu Democracy Centre – ediția 2018.

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *