Let’s talk about press – go digital or not?

Decizia pe care publisherii Ziarului Financiar au luat-o în ceea ce privește apariția ZF doar în format e-paper ridică întrebarea legitimă – care sunt următoarele trusturi de presă care vor urma exemplul? Va fi formatul e-paper o variantă viabilă pentru o perioadă de timp, până la domolirea crizei? Edițiile digitale ale revistelor vor funcționa în paralel cu revista tipărită sau vor înlocui permanent printul?

Cum se vor replia aceste instituții de presă în cazul în care vor decide că suspendă, chiar și temporar, edițiile de print ale publicațiilor online?

Există abordări diferite în ceea ce privește vânzările la chioșcuri și abonamente? Care sunt motivele pentru care încă nu au luat o astfel de decizie?

Care sunt publicațiile care au ediție digital și care se pregătesc să își facă?

Am făcut un tur al publicațiilor din România, întrebând redactori șefi și publisheri despre posibilitatea de a-și publica titlurile în format digital. Iată ce am adunat, la o primă strigare. Continuăm și mâine.

Marta Ușurelu, owner BIZ

„Categoric, rămânem în print!”

Publicul nostru e legat de versiunea clasică, în print, a revistei. Sigura schimbare pe care am făcut-o în această perioadă a fost să redirecționăm abonamentele către adresa de acasă, a abonaților BIZ, și să nu le mai trimitem revista la adresa de la birou.

Pe lângă păstrarea edițiilor tipărite, pentru a ne adapta la criză, am conceput  BizRemote, o secțiune specială dedicate companiilor în această perioadă și un newsletter special, BizGoodNews, prin intermediul căruia trimitem comunității BIZ știri pozitive.

Ioana Matei, redactor șef Business MAGAZIN

Business MAGAZIN va apărea în format e-paper începând de luni, 23 martie. Cu vom continua în viitor depinde de deciziile publisherului nostru.

Monica Neumorni, director general Editura CARIERE, publisher al Revistei CARIERE și al HR Manager

Revista CARIERE are de câțiva ani buni o ediție digitală pe care o trimitem abonaților noștri. Cumva, am anticipat această tendință și am derulat-o în paralel cu revista în print, la care ținem foarte mult. Nu renunțăm la formatul de revistă, chiar dacă o citim „digital”.

În perioada aceasta, în care circulația oamenilor și a produselor este îngreunată de interdicțiile de deplasare, am decis să acționăm solidar și să să distribuim gratuit ediția digitală CARIERE – martie.
E felul nostru de a contribui la menținerea unor supape de normalitate, prin care publicul să aibă acces la informații pozitive, de susținere și încurajare. De asemenea, pentru cei abonați, am luat inițiativa de a le trimite revista acasă, cu acordul în prealabil al persoanelor.

Pe de altă parte, luăm în considerare decizia de a suspenda pentru o perioadă versiunea de print, dar ne mai gândim, nu vreau să acționăm sub impulsul fricii. Ne reorientăm și tematic, cu subiecte conform așteptărilor generate de noul context. E un test și pentru noi, la fel cum e pentru toată lumea, și nu vorbesc doar despre industria media. Deocamdată, ne axăm pe ediția digitală, pe care o vom dezvolta ca distribuție.

Susana Pletea

Director Editorial Burda România

Edițiile de print pentru luna aprilie sunt deja în tipografie. De asemenea, revistele publicate de Burda pot fi achiziționate și în format electronic, prin intermediul Magzter. Toate revistele în print au și o copie digitală care poate fi accesată. Ne gândim să vindem edițiile digitale direct din site și să găsim o formulă de plată online.

Suntem conștienți că facem parte dintr-un lanț din care, dacă ieșim ca formulă de print, compromitem ceea ce înseamnă tipografie, difuzare, DTP (desktop design). Dacă vrem să fim susținuți, trebuie să oferim și susținere. E ca în principiul domino-ului – dacă o piesă cade, se prăbușesc și celelalte. E nevoie de solidaritate și de gândire pe termen lung.

Eu încă mai cred în puterea revistelor, a cărților. Într-o țară cu o rată atât de mare de analfabetism funcțional, cred că scăderea volumului de cărți și reviste citite e, din păcate, o cauză majoră.

Revistele Burda România vor fi difuzate în timpul pandemiei COVID-19 conform programărilor.

Compania noastră a implementat sistemul de lucru de la distanță încă din 2009, astfel că aceste zile ne-au găsit pregătiți pentru munca de acasă. Angajații și colaboratorii noștri lucrează în această perioadă din confortul căminului lor. Ne gândim cu recunoștință la colegii noștri din sistemul de distribuție a presei și la cei care rămân în chioșcul lor, la dispoziția clienților, le mulțumim și îi rugăm și pe această cale să respecte toate măsurile comunicate de autoritățile române și de angajatori.

Deși ne așteptăm la un impact negativ asupra industriei, suntem preocupați și de dorința de a păstra locurile de muncă ale angajatorilor și colaboratorilor noștri. De aceea, îi îndemnăm pe cititorii noștri ca în drumul spre magazinul alimentar sau farmacie, să facă și o oprire rapidă la unul dintre punctele de difuzare a presei.

Nu în ultimul rând, începând de săptămâna viitoare, câteva dintre revistele Burda România vor putea fi comandate și la bucată, direct de pe site-ul burda.ro. Vom reveni cu mai multe detalii zilele următoare.

Fără să ignorăm realitatea acestor zile, promitem să arătăm partea frumoasa din om și lume, să descrețim frunțile și să fim buni companioni la vremuri de izolare în casă.

Dan Străuț

Redactor-șef Revista Patronatelor

Ne gândim la crearea unei ediții digitale pentru Revista Patronatelor. Chiar dacă suntem online, o ediție digital ar aduce un plus de valoare titului nostru.

Cine mai trece în presa românească la ediții digitale?

Ionuț Ancuțescu

Redactor Șef New Money

„Ne gândim serios la variantele de a trece la ediția digital pentru revista New Money. Suntem în discuții, urmează să revenim curând cu detalii.”

Raluca Michailov, Owner & General Manager at BP Publishing Media

„Nu renunțăm la print, reducem doar tirajele pentru că, în perioada aceasta de distanțare socială, magazinele din mall-uri, de exemplu, nu mai au vânzări și e probabil să își suspende activitatea. De asemenea, curierii sunt supraîncărcați în această perioadă și ne dorim să nu contribuim la acest fenomen.

Rămânem astfel pe print, avem și ediții digitale pentru Forbes, Forbes Life și Forbes Kids. Link-urile pentru aplicațiile în care se pot citi gratuit edițiile digitale ale Forbes România, Forbes Life și Forbes Kids sunt:
https://apps.apple.com/ro/app/forbes-romania/id1232551324 – pentru iOS
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.magzter.forbesromania&hl=en – pentru Google Play
https://www.magzter.com/RO/BP-Publishing-Media/Forbes-Romania/Business/ – pentru varianta web.

De asemenea, în același ton pozitiv, Forbes România a lansat secțiunea ForbesForward, despre modul în care companiile, mici și mari, reușesc să meargă mai departe, într-o perioada cu provocări și dificultăți fără precedent.”

Alice Năstase Buciuta

Redactoră-Șefă/Publisher Revista Tango-Marea Dragoste

„Formatul e-paper era și înainte și va fi și de acum încolo o variantă viabilă și valoroasă din punct de vedere editorial, dar decizia mutării în online pentru trusturile cu publicații tipărite va avea urmări serioase asupra business-ului… Rate-card-ul pentru publicitatea online este infim în comparație cu rate-card-ul pentru print. Iar cititorii – cel puțin cei din țara noastră – se consideră îndreptățiți să primească gratuit conținutul online. Foarte puțini sunt aceia dispuși să plătească pentru digital content. Sau poate că această criză va aduce schimbări și în mentalitatea de cumpărător, rămâne să vedem… În cazul publicației noaste, Revista Tango-Marea Dragoste, avem ediția de primăvară pregătită pentru a fi tipărită, dar am decis lansarea mai întâi a versiunii e-paper, care va fi pe piață luni, 23 martie. În funcție de cum va evolua situația, vom decide dacă vom avea și versiunea pe hârtie glossy pentru distribuirea la chioșcuri sau o vom realiza doar pentru abonați și pentru cititorii care o comandă în avans. Este o perioadă de mari așezări și reașezări, nu doar la nivel personal, ci și de business, de societate, de spiritualitate. La finalul acestei crize, cred că ceea ce va rămâne – și în piață, și în sufletele și relațiile noastre – va fi mai valoros și mai curat.”

Laura Davidescu, Viața Medicală

Viața Medicală are deja ediție digitală, dar numai pentru abonați. Atât ziarul în format PDF, cât și articolele din ziar, postate pe site-ul www.viata-medicala.ro, unul câte unul, sunt accesibile după logare.

Foto: Pixabay

Nota redacției: aceste informații sunt valabile la data redactării articolului, 20 martie 2020

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *