Cătălin Striblea: Cum facem jurnalism de calitate în social media?

Cătălin Striblea: Cum facem jurnalism de calitate în social media?

Puțini sunt cei care nu îl cunosc pe Cătălin Striblea, cunoscutul jurnalist de radio și televiziune, lider de opinie. A pendulat între cele două medii de presă până când și-a găsit liniștea în fața microfonului, așa cum se prezintă chiar el pe striblea.ro Realitatea TV, Romania TV, B1TV, intercalați cu BBC World Service, apoi anii de matinal la Digi FM și după o lungă chibzuință Europa FM, unde realizează emisiunile „România în direct” și „Rațiunea Zilei”.

Ne-am bucurat să îl avem ca invitat la emisiunea pe care TUDOR Communication a dedicat-o Zilei Internaționale a Libertății Presei, în cadrul campaniei #respectjurnalistii.

Printre subiectele abordate, o mare pondere a avut discuția despre felul în care se poate face jurnalism de calitate în Social Media, iar intervenția lui Cătălin Striblea a fost cea a unui profesionist care face lucrurile cum trebuie în această zonă:

️ Și noi, jurnaliștii, folosim Social Media. A devenit parte din meseria noastră – să publicăm, să scriem, să ne folosim de aceste unelte. Probabil că oamenii se așteaptă ca presa să vâneze și să corecteze greșelile care apar în social media. Asta e imposibil. Fiecare instituție de presă are o agenda a sa, modul său de exprimare, urmărește un anumit public.

Pe de altă parte, după cum arată numeroase studii, chiar și fact checking-ul, dacă intri în competiție cu numeroasele outlet-uri sau fake news din social media, nici asta nu funcționează. Oamenii sunt înrădăcinați în credințele lor. Nu funcționează povestea cu faptul că dacă îi prezinți cuiva argumente, el își va schimba punctul de vedere. Dimpotrivă, poate deveni mai încrâncenată.

️ Până vom găsi o cale și vom învăța, trebuie să ne asumăm în această perioadă că lumea s-a structurat sau se structurează în anumite bule. Că există anumite bule pe care noi nu le mai putem controla, că mesajul, în general, este confundat cu mediul.

️ Vă asigur că în televiziunile și site-urile pe care nu le placem există și informație bună și relevantă, dar pentru că nu avem încredere în canalul respectiv, nu suntem atenți la acel mesaj. De ce? Pentru că, în ultimii ani, din cauza Facebook-ului, ca principal  mecanism de vehiculare a informației, lumea e concentrată pe extreme. Și atunci extremele dau tonul. Iar ceea ce e important este funcționarea centrului. Când ne aplecăm spre extreme, lucrurile se denaturează. Problema acestor puncte de vedere extreme hrănite de fake news e importantă și greu de rezolvat din cauza sărăciei.

️ Tendința multor instituții de presă este să deservească această zonă pentru că aduce o audiență mai mare, mai facilă și încasări mai rapide într-o piață foarte săracă. De fapt, aici sunt problemele și nu vor putea fi rezolvate doar de o singură instituție sau de o singură parte a presei.”

Poți urmări întreaga dezbatere care aduce la un loc jurnaliști consacrați – Andra Miron, Brîndușa Armanca și Cătălin Striblea, într-o emisiune moderată de Mihaela Tudor și Daniela Palade Teodorescu.

https://www.facebook.com/104496676406158/videos/296877698642628

Related Posts

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *