
„Ca jurnalist, sunt deja un lider, pentru că îi influențez pe ceilalți prin ceea ce comunic” – aceasta a fost concluzia celui mai recent training dedicat jurnaliștilor, din calendarul pe care l-am anunțat la începutul anului în campania #respectjurnalistii, un demers de responsabilitate socială inițiat de TUDOR Communication.

După ce am abordat subiecte precum tehnici de vânzare, învățare continuă, tehnici de presuasiune în interviu, a venit și momentul să vorbim despre leadership în jurnalism și felul în care te adaptezi continuu la ritmul accelerat al schimbărilor și la gestionarea incertitudinii.
„Sunt în căutarea unei soluții privind modul în care poți transmite calitatea și autenticitatea unei informații, facilitând procesul de filtrare al omului de rând.”
„Cum abordăm problema leadershipului când există unii manageri care au o anumită politică editorială? Care e puterea unui jurnalist aflat „la stăpân”?”
„Cum își poate pondera emoțiile un jurnalist, înainte de a trece la editarea unei știri, sub influența acestor trăiri? Mă refer la emoțiile provocate de informațiile la care are acces, pe de-o parte, iar pe de altă parte, presiunea din interiorul redacției.
„Ce faci când ți se cere în redacție, mai ales în TV, să trezești și să manipulezi, până la urmă, emoțiile telespectatorului, care aduc rating?”
„Mulți jurnaliști se gândesc la freelancing. Poate fi acesta o formă de leadership?”
„Ce am reținut? O știre pozitivă sau constructivă pentru mine însumi – ca jurnalist, sunt deja un lider, pentru că îi influențez pe ceilalți prin ceea ce comunic.”
Acestea au fost câteva dintre dilemele exprimate la trainingul de dezvoltare personal din 9 iulie. A fost ediția în care am avut prezenți mulți jurnaliști de radio, din diverse colțuri ale țării – Iași, Timișoara, Reșița, București, Cluj Napoca.
Teme de discuție:
– Definirea leadership-ului în jurnalism;
– Cum îți manifești potențialul de leadership prin jurnalism;
– Cum te adaptezi continuu la ritmul accelerat al schimbărilor și la gestionarea incertitudinii;
– Mecanismele psihice care contribuie la dezvoltarea abilităților de leadership jurnalistic;
– Reinventarea și dezvoltarea continuă pentru adaptarea optimă la mediul psihosocial.
Dincolo de temele anunțate în prezentarea trainingului, cel mai des invocate preocupări au fost măsura în care un jurnalist se exprimă în funcție de valorile sale personale și incertitudinea referitoare la posibilitatea de a-ți desfășura activitatea profesională în acord cu valorile personale. De asemenea, am dezbătut și percepția asupra percepției oamenilor despre jurnaliști (personalitatea proiectată),
despre obiective de self-leadership în journalism și obiective de leadership relațional & social.
Leadership
Procesul de Comunicare și influențare constructivă
apropriei persoane și/ sau a celorlalți pentru îndeplinirea unui obiectiv dezirabil în unul sau mai multe planuri de manifestare existențială
(fizic, biologic, psihic, social, economic, profesional, familial, spiritual etc.)
Răzvan-Gabriel Zaharia este psiholog, psihoterapeut, facilitator progrmade de dezvoltare – Familia ca echipă | Echipa ca familie, sub deviza Altfel, în felul tău® | Altfel, în felul vostru

Răzvan are o experiență complexă în dezvoltarea oamenilor și a organizațiilor, în roluri multiple (psihoterapeut, psiholog organizational, psiholog sportiv, consultant, trainer și manager HR) și o formare profesională solidă în psihoterapie (hipnoză clinică și terapie ericksoniană) și psihologie organizatională. Susține oamenii să își optimizeze funcționarea psihică, pentru manifestarea potențialului și îndeplinirea obiectivelor, orientându-și atenția în principal către lideri, cărora le oferă ceea ce numește „psihoterapie executivă”. Aceasta are ca scop gestionarea optimă a tensiunilor și problemelor de natură psihică cu care se confruntă liderii și optimizarea stilului de leadership, fapt care influențează indirect, în mod pozitiv, sănătarea și eficacitatea organizațională, precum și starea de bine a oamenilor din organizații.
Dacă ești interesat să te înscrii la următoarele traininguri gratuite pentru jurnaliști, te poți înscrie și pe www.tuvaluereporters.ro sau la e-mail daniela@tudor-communication.ro
Te invităm să ne urmărești pe www.tuvaluereporters.ro pentru interviuri cu repere din jurnalismul românesc și international și informații despre comunitate și pe grupul de discuții #respectjurnalistii (https://www.facebook.com/groups/985421855168777/), unde putem dezbate probleme și soluții.
Leave A Reply